Als pianist specialiseerde Peter Visser zich sinds zijn Conservatorium-opleiding in kamermuziek (o.a. in het Residentie Pianotrio} en maakte in dit kader vele radio-opnames. Daarnaast was hij werkzaam als liedbegeleider o.a. van de sopraan Ank Reinders en de mezzo Anja van Wijk, voor wie hij diverse liederen schreef. Een aparte plaats neemt het bestuurslidmaatschap van diverse concertinstellingen in: zo organiseerde Peter Visser 5 jaar lang concerten in Theater In de Steeg, 8 jaar in de Haagse Kunstkring en de laatste tijd via de door hem opgerichte Stichting Kamerbreed Klassiek, podium voor jonge musici, dit alles te Den Haag.
Als COMPONIST is Peter Visser sinds hij op het conservatorium met de lessen bij Kees van Baaren stopte in feite autodidact. In 1972 hervatte hij het componeren, eerst in experimentele stijl (Impulsen voor altviool en spinet,1976), daarna aanvankelijk in een neo-romantische stijl met aanknopingspunten bij Janácek, Bartók, Mahler en Bruckner, sinds 1981 (Rilke-Liederen, Muziek voor Piano) meer expressionistisch met hier en daar dodecafone elementen en patronen uit de INDIASE MUZIEK (Rupaka voor gitaar, Songs of Unity, Raga-music) en deels aanknopend bij componisten als Sjostakovitsj en Messiaen. De invloed van VOLKSMUZIEK, speciaal uit de Balkan en Ierland, vinden we in werken als de Fantasy on Two British Folksongs voor viool en piano, het eerste strijkkwartet (1977), de Sonata Slavica voor viool en piano (1989), de Eerste symfonie (1991) en de Hora Bulgarica (2000).
Frequent zijn de werken voor AMATEURS (Sinfonietta Hasonica, Music for Aquarius, Vier Impressies voor Amateurorkest) en jeugdensembles (tweede symfonie "Confrontaties voor 4 jeugdensembles), o.a. voor dubbel blaaskwintet (Gotische Fantasie, Ricercare). Door zijn werkzaamheid als voorzitter van de Muziekafdeling van de Haagse Kunstkring kwam Visser ook veelvuldig met literatoren en schilders in aanraking. Vandaar veel buitenmuzikaal geïnpireerde werken zoals de Tierkreis Variationen voor gitaar of piano, de 12 Kunstenaarsportretten voor piano, het pianotrio "Bergen", Orient Express voor saxofoon, altviool en piano, "Tatiana" voor saxofoonkwartet geïnspireerd op films van Jacques Tati, strijktrio "Ruimte". Korte tijd, rond 1994/95, experimenteerde Peter Visser met SPATIëLE NOTATIE, zoals in "Neumen" voor piano, Ascensione voor verschillende fluiten en het fluittrio Landschappen.
De LIEDEREN nemen vooral in het vroege werk van Peter Visser een belangrijke plaats in. Er zijn liederen op eigen tekst (de maatschappelijk getinte Protestsongs en het Vagantenlied met solo-viool), moderne dichters (Jozef Eyckmans, Paul van Ostayen en....Mao Tse Tung) en daarnaast oudere gedichten in vele talen (Rilke-cycli, ook Franstalige liederen o.a. met fluit), Shakespeare-liederen (Romeo en Julia), Goethe (cyclus "Die Wolken" met cello en piano) en Paul Claudel ("Unda" voor mezzo, fluit, altviool en gitaar). Diverse koorwerken, o.a."Poems of the Wind" met begeleiding van dubbel blaaskwintet "Pater Noster" voor kamerkoor en strijkorkest en "Salute to the Whole World"(Walt Whitman) voor soraan en bariton, koor en orkest, sluiten hierbij aan. Curieus zijn drie liederencycli op Friese teksten van Vissers geboortegrond. Een speciale plaats nemen diverse werken in de stijl van ANDERE COMPONISTEN in, zoals werk in de stijl van Vissers voorbeelden Schubert en Brahms. Het werken in deze stijlen werd voor hem zelfs het startpunt van zijn eigenlijke compositorische bewustwording en ontwikkeling. Daarnaast bewerkte Visser verschillende composities van b.v. Janácek, César Franck en Schubert (orkestratie van het vierhandige "Grand Duo") . De laatste jaren is Peter Visser bezig zich te heroriënteren op het gebied van tonaliteit, modaliteit en ritme. Een poging tot een eigen toonsysteem reulteerde in de pianosuite "Nieuwe Twaalftoonsmuziek" (2009) en vrije ritmiek plus uiterste vereenvoudiging leidden tot de "Cinque Momenti"voor viool en piano en "Atmosferi" voor strijkkwartet, eveneens uit 2009. Verder zoekt hij nieuwe wegen in de verhouding taal-muziek, wat onlangs leidde tot diverse vocaliserende werken o.a. voor koor en de cyclus "Vrouwengedachten" voor spreekstem en piano (2017) op gedichten van zijn vrouw Christine.
(c) 2013 Design by J.Vanden Bulcke. - Photos by P.Visser